Echipamentul OLYMPIC COOL-CAP® SYSTEM este necesar pentru tratarea nou-născuţilor care suferă de encefalopatie hipoxic-ischemică ( insuficienţă respiratorie la naştere, asfixie, stop cardio-respirator, hipotermie) şi poate ajuta la reducerea afecţiunilor cerebrale, chiar la creşterea şanselor de supravieţuire pentru cazurile grave.

Acest echipament ar fi putut oferi o şansă în plus nou-născuţilor implicaţi în cazuri de asfixie care la momentul actual nu beneficiază de nici un tratament (ex. cazul de la Maternitatea Giuleşti).

Echipamentul funcţionează pe baza unui flux constant de apă la o temperatură selectată, prin intermediul unei căşti care acoperă capul copilului, şi este menit să răcească creierul în primele şase ore de viaţă, în cazul copiilor născuţi cu insuficienţă respiratorie. Prin intermediul acestui sistem de răcire a creierului, este încetinit metabolismul celular şi se previne răspândirea toxinelor aflate în celulele vătămate în alte părţi ale creierului.

Avantajele echipamentului

Acest echipament este rezultatul unor studii realizate în perioada 2000-2006, fiind deci destul de nou ca şi apariţie în lumea medicală la nivel mondial şi şi-a demonstrat eficacitatea în reducerea apariţiei problemelor neurologice severe, datorate unor insuficienţe respiratorii în perioada post-natală, precum şi în cazuri de asfixie. Echipamentul a fost aprobat la sfârşitul anului 2006 şi este folosit la acest moment cu rezultate foarte bune, fiind în prezent singurul instrument medical de prevenire a afecţiunilor neurologice cauzate de encefalopatia hipoxic-ischemică.

Premieră în România

Echipamentul ar urma să fie achiziţionat în premieră în România şi se estimează că, şi în cazul unei utilizări neîntrerupte, nu va putea face faţă tuturor cerinţelor şi pacienţilor care ar avea nevoie de el.
Suma necesară pentru achiziţionarea echipamentului este estimată la circa 37.000 Euro, având în vedere şi discountul care l-am putea obţine de la importatorul în România al acestui echipament.